• maatwerkspecialist
  • snel & professioneel contact
  • onbezorgd op reis
Snel contact
030 - 230 80 10
Lava en rook van de Meradalir vulkaanuitbarsting | Raggie Th. | Business Iceland | IJsland Tours
De afgelopen jaren zijn er verschillende vulkaanuitbarstingen geweest op het schiereiland Reykjanes. Ons team is altijd alert en houdt wijzigingen goed in de gaten. Reizigers worden altijd door ons geïnformeerd bij veranderingen die effect hebben op hun reis. Wij adviseren je vooral om ook te genieten van de kracht van moeder natuur op de beelden die een uitbarsting oplevert!

De regio Reykjanes heeft nu meerdere uitbarstingen gehad in drie jaar tijd. De eerste drie uitbarstingen in en nabij Mt. Fargradalsfjall worden nu snel gezien als één uitbarstingslocatie omdat ze dicht bij elkaar liggen en hun oorsprong hebben in dezelfde spleetlijn. De nieuwere uitbarstingslocatie bij Sundhnúksgígar zal een aparte locatie zijn, hoewel de oorsprong en de geologische gebeurtenis met elkaar verbonden zijn.

Augustus 2024
Op 22 augustus, om precies te zijn 21:26 uur, was het weer zover. De zesde uitbarsting in de afgelopen 8 maanden begon op het Reykjanes schiereiland nabij Grindavík. Het gebied rondom de uitbarsting is afgesloten, maar vanaf de hoofdweg van Keflavík naar Reykjavík is de uitbarsting wel te bewonderen! De uitbarsting duurde ongeveer 14 dagen. Hieronder wat spectaculaire dronebeelden:

Beelden uitbarsting 22 augustus 2024:




Mei 2024
Woensdag 29 mei begon een nieuwe uitbarsting op het schiereiland Reykjanes, bij Mt. Hagafell. Hij is vergelijkbaar met de laatste uitbarsting in maart. Hij stopte op 22 juni 2024.

Maart 2024
Op zaterdag 16 maart begon een nieuwe uitbarsting op het schiereiland Reykjanes, bij Mt. Hagafell Het is vergelijkbaar met de laatste uitbarsting van 8 februari. Beelden van deze uitbarsting vind je hier. De uitbarsting is de zevende in Reykjanes in de afgelopen drie jaar. De eerste uitbarsting begon op 19 maart 2021.

Februari 2024
Minder dan een maand na het beëindigen van de vorige uitbarsting, is een nieuwe uitbarsting actief. Gestart op 8 februari 2024.

December 2023
De uitbarsting van Sundhnúksgígar begon op 18 december 2023 om 23.00 uur. Deze gebeurtenis was een beetje anders dan de vorige omdat deze zich dichter bij de stad Grindavík ontwikkelde. Het IJslandse Meteorologische Bureau heeft sinds 24 oktober een toename van de seismische activiteit in het gebied waargenomen en identificeerde het als een mogelijke voorbode van een eventuele uitbarsting. Deze seismische activiteit had op 10 november al geleid tot de preventieve evacuatie van alle inwoners van de nabijgelegen stad Grindavík om hun veiligheid te garanderen. De uitbarsting begon vier weken na de evacuatie. Hoewel de gebeurtenis groter was dan eerdere uitbarstingen, vormde deze geen onmiddellijke bedreiging voor mensen en waren er geen extra evacuaties nodig. De uitbarsting duurde slechts vier dagen.

Juli 2023
De derde uitbarsting in drie jaar begon op 10 juli 2023 om 16.40 uur en duurde ongeveer vier weken, tot 8 augustus van hetzelfde jaar. De locatie van de uitbarsting lag verder landinwaarts dan de vorige en leidde tot een van de grootste bosbranden in IJsland toen de mosvelden in brand vlogen. Vanwege de bosbranden of mosbranden en het feit dat de wandeling naar de locatie aanzienlijk moeilijker was, was de uitbarstingslocatie minder toegankelijk voor bezoekers dan de locaties van de vorige uitbarstingen.

Augustus 2022
Er begon opnieuw een uitbarsting in Mt. Fagradalsfjall, in de vallei van Meradalir op 3 augustus 2022. De kloven openden slechts 1 km ten noorden van de vorige uitbarstingslocatie. De uitbarsting duurde maximaal 3 weken.

Maart 2021
De eerste uitbarsting in Mt. Fagradalsfjall begon op 19 maart 2021 om 20.45 uur na een verhoogde seismische activiteit op het schiereiland Reykjanes gedurende meer dan een jaar, die teruggaat tot januari 2020. De uitbarsting was ongeveer zes maanden stabiel in de vallei van Geldingadalir en trok talloze mensen aan. Hij werd in december 2021 officieel voorbij verklaard, nadat het sinds september stil was geweest.

Beelden bekijken?

Op deze website vind je meerdere webcams met zicht op de uitbarsting.
Rode lavawolken bij de uitbarsting van vulkaan Fagradalsfjall

De vulkaan Fagradalsfjall tijdens de uitbarsting

Vulkanisme op het Reykjanes schiereiland

Op het Reykjanes schiereiland liggen verschillende vulkanische systemen, de laatste uitbarsting vond plaats in het jaar 1240, iets verder naar het westen. Het is zo’n 900 jaar geleden dat het ‘Krýsuvik vulkanische systeem’ voor het laatst uitbarstte, dat is hetzelfde systeem als waar deze huidige uitbarsting in plaatsvindt. Er is een viertal vulkanische systemen die zuidwest/noordoost over het schiereiland lopen en in verschillende historische periodes actief zijn geweest.

Onverwacht is de uitbarsting niet. IJsland kent sowieso regelmatig vulkanische uitbarstingen door zijn locatie tussen de Eurazische en Noord Amerikaanse tektonische plaat. In de afgelopen maanden zijn er duizenden kleine aardbevingen in de omgeving waargenomen en was de kans op een uitbarsting groot. Maar wanneer een uitbarsting precies zal komen blijft niet te voorspellen.

Vulkaanuitbarstingen kunnen kort zijn, of maanden duren. De uitbarsting van de Bárdarbunga vulkaan van augustus 2014 t/m februari 2015 in het binnenland van IJsland was door de geïsoleerde ligging in de binnenlanden lastiger te bereiken. Maar door de lange duur hebben vele geïnteresseerden schitterende vluchten naar het gebied kunnen maken.

Voor de huidige uitbarsting is op 18 december, 3 maanden nadat de laatste (zichtbare) lava uit de krater is gestroomd officeel als geindigd geregistreed. Wel wordt de omgeving nog in de gaten gehouden van een nieuwe uitbarstion in de omgeving is niet uitgesloten. n

Ook als de uitbarsting gestopt is kan het nog zeker mooi zijn om een bezoek te brengen aan de locatie. Het afkoelen van lava gaat langzaam, waardoor het lavaveld nog tijden zal blijven dampen. Geniet je mee?

Wist je dat?

IJsland is een van de meest vulkanisch actieve plaatsen ter wereld: IJsland heeft ongeveer 150-200 actieve of slapende vulkanen. Het precieze aantal is lastig vast te stellen omdat meerdere vulkanen tot een systeem kunnen worden gerekend.

Sinds het jaar 1500 wordt meer dan 1/3 van ’s werelds nieuwe lava in IJsland gevonden: De grootste uitbarsting van de afgelopen 250 jaar was de Bardarbunga die in 6 maanden tijd meer dan 85km2 aan lava heeft geproduceerd.

99% van IJslands oppervlakte bestaat uit vulkanisch gesteente: IJsland is zo jong dat de oudste gesteentes ‘pas’ 20 miljoen jaar oud zijn.

In IJsland komen alle typen vulkanen voor: Naast de huidige uitbarsting van een spleetvulkaan is de Eyjafjallajökull (inderdaad, dat is ‘die ene’ van de aswolk uit 2010) een mooi voorbeeld van een schildvulkaan. De Hekla is een stratovulkaan, en Krafla is een mooi voorbeeld van een caldera vulkaan.

Fagradalsfjall, weer zo’n onuitspreekbare naam: Menig verslaggever is bij eerdere vulkaanuitbarstingen in IJsland gestruikeld over de moeilijk uitspreekbare namen. Dit keer valt het mee: Fagradalsfjall spreek je ongeveer uit als faa-graa-dals-fjattel. Het betekent letterlijk: Berg in de mooie vallei: fagur (mooi, uniek), dalur (vallei), fjall (berg).

Op de hoogte blijven

Hieronder vind je handige links om updates te volgen en te bekijken:

Het IJslandse MET-kantoor: Laatste informatie over de seismische activiteit en de ontwikkeling van gebeurtenissen. Het IJslandse Meteorologische Bureau observeert en monitort de uitbarsting, analyseert de ontwikkelingen en updatet eventuele veranderingen in samenwerking met het ministerie van Civiele Bescherming en Noodbeheer en een team van wetenschappers van de Universiteit van IJsland.

Ministerie van Buitenlandse Zaken van IJsland: Veelgestelde vragen over vluchten en andere informatie

De IJslandse wegenadministratie: informatie over de toestand van de wegen en afsluitingen in de regio Reykjanes

Safetravel: updates over veiligheid

De IJslandse Nationale Omroepdienst: nieuwsverslaggeving

Visit Reykjanes: Updates over reisinformatie in de regio Reykjanes