De kans is erg groot dat je door meerdere regio’s reist tijdens jouw vakantie IJsland. Maar welke regio’s wil jij bezoeken en welke landschappen vind je per regio? Er zijn uiteraard verschillen per regio, maar gelukkig zijn veel regio’s een soort microkosmos van het land, waarbij je dus in ieder geval de meeste kenmerken die de landschappen zo populair maken in 1 regio kunt bezoeken. Je kunt in feite dus maar één regio uitkiezen om te verkennen, zonder al te veel te missen.
Zoals je eerder al hebt kunnen lezen in onze landschapsblogs is IJsland wel héél divers. Zo las je eerder over 'vuur en ijs' en 'landschappen per seizoen'. Laat je verrassen door de natuurpracht van IJslandse landschappen!
Regio west IJsland West IJsland is het meest bezochte deel van het land – daar ligt tenslotte de hoofdstad Reykjavík. Gelukkig voor reizigers die in de stad verblijven, zit de regio vol met een scala aan klassieke IJslandse landschappen, allemaal gemakkelijk te bereiken en te bezoeken tijdens een daguitstapje. Twee van de meest spectaculaire regio’s qua landschappen zijn de twee westelijk gelegen schiereilanden, genaamd Reykjanes en Snæfellsnes.
Reykjanes Reykjanes is het eerste stuk van IJsland dat de meeste mensen die naar het land reizen zien, en verbindt Keflavík Airport met de hoofdstad. Het is een perfecte kennismaking met het IJslandse landschap, aangezien de Mid-Atlantic Rift naast de hoofdweg loopt en het zich daarom onderscheidt door een rij kegelvormige vulkanen en gapende kraters.
Vanaf deze plek tot aan de kustlijn is er kronkelende lava, bedekt met groen mos, een resultaat van de explosieve uitbarstingen die hier al eeuwen plaatsvinden. Hoewel schijnbaar vrij uniform in de landschappen, zullen degenen die Reykjanes verkennen een schat aan verborgen wonderen vinden, zoals het levendig gekleurde warmwaterbronnengebied van Krýsuvík en de borrelende modderpoelen van Gunnuhver.
Zonder de geothermische activiteit op Reykjanes zou het de spectaculaire Blue Lagoon niet kunnen huisvesten; het levendige azuurblauwe water hier vormt een ongelooflijk contrast met het kale omringende terrein en zelfs een soort buitenaardse sfeer. Wist je dat je hier ook spectaculair kunt overnachten?
Snaefellsnes Het schiereiland Snæfellsnes heeft bijna elke kilometer een ander landschap. Het krijgt dan ook niet voor niets de bijnaam IJsland in het klein. Het heeft echt alles, van de kenmerkende bergen tot geologische wonderen, zandstranden tot grillige kustlijnen, idyllische landbouwgrond tot kale lava en berghellingen tot tuimelende watervallen.
Het schiereiland wordt bekroond door Snæfellsjökull, een wereldberoemde subglaciale vulkaan, gelegen in een nationaal park met dezelfde naam.
Hoewel de schiereilanden Reykjanes en Snaefellsnes enkele van de meest iconische landschappen in het westen van IJsland hebben, zijn er nog veel meer te ontdekken. Wie bijvoorbeeld de fjorden van IJsland wil zien, kan rond de spectaculaire Hvalfjörður-baai reizen. De landschappen hier zijn in de zomer ook enkele van de meest kleurrijke en levendige van het land, dankzij de prachtige flora.
Degenen die getuige willen zijn van hete bronnen, kunnen naar Deildartunghver reizen, de krachtigste hete bron van Europa.
Regio zuidwest IJsland Zuidwest IJsland herbergt de Golden Circle. De populairste toeristische route van IJsland. Deze reis neemt je mee naar drie karakteristieke locaties, Gullfoss, Geysir en Thingvellir, allemaal met hun eigen unieke landschap.
De Golden Circle Thingvellir National Park bevindt zich direct tussen de tektonische platen en is een prachtig stuk land waar waterwegen, lavavelden en bossen spectaculair met elkaar verweven zijn. Gullfoss is een waterval die uitmondt in een enorm ravijn dat zich, zo lijkt het, door het landschap scheurt. Geysir zit in de geothermisch actieve Haukadalur-vallei en is, zoals bekend, een geiser omringd door andere warmwaterbronnen. Hiervan is Strokkur de bekendste.
Regio zuid IJsland De landschappen van zuid IJsland worden het vaakst verkend, hetzij tijdens een dagtour of tijdens een (auto)reis rond het eiland. Dit stuk, dat de ringweg volgt van Reykjavík in het westen tot Jökulsárlón in het oosten, is een perfect voorbeeld van hoeveel verschillende terreinen en vergezichten IJsland te bieden heeft, en hoe snel ze kunnen veranderen.
Er is zoveel te ontdekken langs de zuidkust dat deze regio een geheel eigen blog heeft gekregen, lees meer hier !
Regio oost IJsland De landschappen van oost IJsland worden veel minder bezocht dan die in het westen, zuiden en noorden. Het oosten is het verste deel van het land, als je het bekijkt vanuit Reykavík, het vergt daarom wat moeite en enige toewijding van bezoekers om te bereiken, ofwel een lange rit of een binnenlandse vlucht. Maar geloof mij, het is het zó waard!
De landschappen van oost IJsland zijn enkele van de meest spectaculaire van het land, versterkt door het gebrek (!) aan toeristenmassa’s op elke locatie.
Het meest bepalende deel van de regio zijn ongetwijfeld de Oostfjorden; hier maken torenhoge bergen plaats voor diepe baaien, die adembenemende zeegezichten bieden. In de zomer zijn de kliffen en eilanden de thuisbasis van talloze zeevogels, terwijl in de winter kuddes wilde rendieren te vinden zijn op zoek naar weidegronden in de laaglanden van de regio.
In het binnenland heeft oost IJsland nog meer spectaculaire landschappen te bieden met een verbluffende diversiteit. Het merendeel van het binnenland hier behoort tot het Vatnajökull Nationaal Park.
Deze regio heeft bijvoorbeeld het grootste bos van het land, Hallormsstaðastógur. Nergens anders in IJsland kan zo’n mooi bos worden verkend en de locatie wordt nóg mooier gemaakt door de aanwezigheid van het meer Lagarfljót, dat ernaast ligt. Het grootste deel van oost IJsland grenst ook aan het Vatnajökull National Park en biedt een spectaculair uitzicht op de grootste gletsjer van het land en de omliggende bergen; een van deze bergen, genaamd Snæfell, is de hoogste vrijstaande bergtop van het land.
Oost IJsland heeft vanwege de afstand tot de Mid-Atlantische Rift minder geothermische gebieden dan verschillende andere regio’s, maar dat betekent niet dat ze er niet zijn. De Vök-baden maken bijvoorbeeld gebruik van water uit nabijgelegen warmwaterbronnen om een spectaculaire en ontspannende plek te bieden om de landschappen rond Lagarfljót te bewonderen.
Regio noord IJsland Wij zorgen altijd dat onze reizigers een paar dagen in het noorden te besteden hebben. Temeer omdat wij weten dat dit gewaardeerd zal worden. Je kunt zo niet alleen de diversiteit van de landschappen zien, maar ook hun schoonheid op je gemak verkennen. Hoe contrasterend de terreinen hier kunnen zijn, wordt het best aangetoond door de manier waarop het gebied rond het Mývatn-meer verschilt van het land rond de Dettifoss-waterval.
Mývatn Mývatn is een plaats van exploderende kleuren en serene schoonheid; het heeft uitgestrekte, stilstaande wateren die worden onderbroken door geologische wonderen, zoals basaltzuilen en bizarre pseudokraters, en een bloeiende flora en fauna in de zomer. De resultaten van uitbarstingen in dit vulkanisch actieve gebied creëerden een lavavesting, Dimmuborgir, en stoom stijgt op uit vele warmwaterbronnen verspreid over de meren.
Dettifoss Dettifoss daarentegen kan, qua natuur, niet verder verwijderd zijn van het levendige Myvatn. We hebben het over de krachtigste waterval van Europa. Zijn troebele gletsjerwater dondert in een ravijn van zwarte lava, omgeven door kale pieken. De landschappen van dit gebied zijn bijna angstaanjagend en verlaten, zo zelfs dat ze in films als Prometheus en Noah zijn gebruikt om de aarde te vertegenwoordigen in tijden vóór de beschaving.
Hoewel deze de uitersten van de landschappen van noord IJsland vertegenwoordigen, zijn er tal van andere spectaculaire locaties tussen hen in. Wie op zoek is naar geothermische gebieden, hoeft niet verder te zoeken dan de bergpas van Námaskarð, waar fumarolen de hitte van de aardkern in grote kolommen richting de hemel uitbarsten. Degenen die genieten van ansichtkaarten van het idyllische platteland, moeten het vredige schiereiland Trollaskagi bezoeken.
Ásbyrgi Een bijzonder adembenemend landschap dat veel bezoekers over het hoofd zien als ze door het noorden van IJsland reizen, is de Ásbyrgi-kloof. Gevormd door een enorme glaciale overstroming millennia geleden, is het een perfecte hoefijzervorm met steile kliffen tot honderd meter hoog. Daarbinnen is een spectaculair berkenbos, dat een platte rotsformatie genaamd Eyjan of ‘het eiland’ omgeeft.
Dit kenmerk is zo mooi dat de kolonisten van IJsland dachten dat het goddelijk gemaakt moest zijn, de afdruk van een van de hoeven van het achtbenige paard van de god Óðinn, Sleipnir.
De kustlijn De kustlijn van het noorden van IJsland is ook bijzonder spectaculair. Fjorden zoals Eyjafjörður en baaien zoals Skjálfandi zijn niet alleen omgeven door prachtige bergen en gevuld met schilderachtige eilanden, maar zijn ook vol met zeeleven, met name grote walvissen in de zomer.
Er zijn ook veel plaatsen van geologische wonderen aan de kust, waarvan Hvítserkur de bekendste is. Deze olifantvormige rots vormt een bizarre maar mooie toevoeging aan de zeegezichten van het schiereiland Vatnsnes.
Regio Westfjorden De Westfjorden van IJsland zijn het oudste deel van het land en zijn met het vasteland verbonden door slechts een kleine landbrug. De landschappen zijn hier mede daarom heel verschillend.
De belangrijkste reden voor dit verschil is het feit dat de Westfjorden miljoenen jaren geleden niet meer door vulkanische activiteit werden gevormd, nadat tektonische bewegingen het gebied wegduwden van de Mid-Atlantische Rift. Wat ooit kegelvormige vulkanen waren, is geërodeerd tot bergen met platte toppen, en lavavelden zijn bedekt met ander sediment.
Landschappen van de Westfjorden De landschappen van de Westfjorden staan vooral bekend om de dramatische schaal van de toppen en de majesteit van de fjorden zelf. Hoewel reizen van stad naar stad in de regio tijdrovend is vanwege de kronkelende wegen en ijzige passen (zelfs in de zomer), maken de uitzichten het een van de meest lonende plekken om te rijden in het land. Mede hierom heb je wel tijd nodig om deze prachtige plekken te ontdekken, een dagje Westfjorden zit er dus niet in.
Hoewel de Westfjorden niet het scala aan landschappen hebben dat in sommige andere regio’s voorkomt, is er hier toch meer diversiteit dan je in eerste instantie zou denken. Bijvoorbeeld; torenhoge steile kliffen, vol met vogels kunnen worden ontdekt bij Látrabjarg, terwijl een prachtig zandstrand te vinden is bij Rauðasandur.
Niet alle attracties liggen aan de kust, hoewel je dit misschien wel denkt. Er zijn een aantal ongelooflijke landschappen landinwaarts, met name die rond de onvoorstelbaar mooie waterval Dynjandi.
Hornstandir Tot de Westfjorden behoort ook de regio Hornstrandir, het meest afgelegen deel van het land buiten de Hooglanden om. De landschappen hier zijn alleen in de zomer toegankelijk voor mensen met de vastberadenheid en middelen om er te komen, maar werkelijk verbluffend. Velden met wilde bloemen, kliffen die dramatisch in de kolkende zeeën duiken, verlaten boerderijen en een overvloed aan dieren in het wild maken de vergezichten hier gewoonweg spectaculair.
Drangajökull gletsjer Er is maar één gletsjer in de Westfjorden, Drangajökull, die veel moeilijker te bereiken is dan vele andere in het zuiden en westen van het land. Het is lager gelegen dan andere ijskappen in IJsland, en het is de enige die het patroon van gletsjerterugtrekking trotseert.
Regio hooglanden De laatste landschappen van IJsland die ontdekt moeten worden, zijn bij elkaar in feite de grootste regio, de hooglanden. Je hebt het in feit over het binnenland van het eiland, onbewoond op een paar verafgelegen boerderijen na, en staat bekend om zijn gevarieerde vergezichten. Als er een deel van IJsland is waar je de krachten van ijs en vuur zo duidelijk aan het werk kunt zien, dan is het hier.
De landschappen van de hooglanden die het vaakst door bezoekers worden gezien, zijn die tussen het geothermische gebied van Landmannalaugar en de vallei Thórsmörk. Deze locaties markeren weerszijden van de Laugavegur-wandelroute, de populairste meerdaagse wandeling van het land.
Landmannalaugar Landmannlaugar is een perfect voorbeeld van een hooglandlandschap; het land is hier kaal en onvruchtbaar door de vele kokende hete bronnen en fumarolen. Toch is het opmerkelijk kleurrijk; de ryolietbergen hebben een caleidoscoop van kleur gekregen door elementen die door deze geothermische activiteit naar boven zijn gekomen, vaak zo ingewikkeld dat ze met de hand geschilderd lijken.
Thórsmörk Thórsmörk is daarentegen veel minder traditioneel voor de regio. Beschut door drie gletsjers, wordt het gebied beschermd tegen de elementen van de hooglanden en heeft het dus een prachtig bos. Iets wat op IJsland niet veel te vinden is.
Tussen Landmannalaugar en Thórsmörk Tussen deze twee gebieden is een spectaculair scala aan landschappen te vinden. Álftavatn is bijvoorbeeld een sereen bergmeer, vol vogels en omgeven door grillige toppen. De woestijn van Mælifellssandur is angstaanjagend mooi, vooral gezien de centrale, vrijstaande berg Stórasúla, die levendig groen afsteekt tegen het omringende zwarte zand.
De wandelroute omvat ook het enorme lavaveld Laugarhraun, gevormd door lagen en lagen gesmolten gesteente van millennia van eerdere uitbarstingen. Dit vormt een behoorlijk contrast met Emstrur, een veel idyllischer gebied dat wordt bepaald door glooiende heuvels, vruchtbare grond en zijn geschiedenis als weidegebied voor lokale boeren.
Fimmvörðuháls is ondertussen een bijzonder interessant landschap om te verkennen. Sterk vulkanisch en werd drastisch veranderd door de uitbarsting van 2010 bij Eyjafjallajökull, het is de thuisbasis van de twee nieuwste kraters van het land, Magni en Móði.
De landschappen tussen Landmannalaugar en Þórsmörk tonen de ongelooflijke diversiteit van de Hooglanden, maar bekrassen slechts de oppervlakte van wat er wordt aangeboden; de route beslaat tenslotte maar een heel klein deel van de regio. Net buiten het pad zijn nog meer spectaculaire locaties, zoals ’s werelds langste vulkanische kloof, Eldgjá, en de ongelooflijke, 25 kilometer lange rij kraters die bekend staat als Lakagígar.
Kjölur De Kjölur route, die de IJslandse hooglanden van noord naar zuid doorkruist, geeft bezoekers die liever rijden dan wandelen de kans om nog veel meer te zien. De landschappen langs deze route zijn allemaal betoverend, met name de surrealistische ryolietbergen van het gebied Kerlingarfjöll en het geothermische Hveravellir. Kerlingarfjöll is tevens de enige plek in de hooglanden, waar een hotel te vinden is (in plaats van trekkershutten). De plek is daarom toegankelijk voor iedereen met een 4×4 terreinwagen!
Noord IJslandse hooglanden De noord IJslandse hooglanden zijn ondertussen vooral bekend om hun kratermeren en vulkanische systemen. Er zijn twee kratermeren genaamd Víti die elk een bepaalde uitstraling verdienen. Laat je dus niet verrassen, je hebt Viti bij Krafla en Viti bij Askja. De eerste is voor iedereen toegankelijk, de 2e enkel per 4×4 terreinwagen (of excursie).
Víti in de vulkanische kloof Krafla is vooral bekend om zijn opvallend blauwe water en de buitenaardse lavaformaties eromheen. Víti in Askja staat erom bekend warm genoeg te zijn om in te zwemmen, en vanwege de omliggende zandduinen van zwarte as.
Andere landschappen van de noord IJslandse hooglanden zijn de kale en dramatische Jökulsárgljúfur-kloof, waar de eerder genoemde Dettifoss waterval te vinden is. Een andere waterval in deze regio is de Aldeyjarfoss. De bijzondere waterval valt vooral op vanwege de omliggende kolommen van zwart basalt.
Het zou onmogelijk zijn om elk unieke landschap van de IJslandse hooglanden op te noemen. Met het verschuiven van de tektonische platen, de beweging en het smelten van de gletsjers die de regio bezaaien, en de talloze vulkanische systemen die eronder kolken, zijn er op elke “hoek” onvoorstelbaar prachtig mooie plekken te vinden.
Kenmerkend voor de rest van het land: de IJslandse hooglanden zijn gevormd door de krachten van vuur en ijs. Hoewel het land misschien langzaamaan zijn ijskappen verliest, zullen de prachtige IJslandse landschappen die ze hebben helpen creëren, mits goed behandeld, generaties lang meegaan.